Mozzarella - historia i ciekawostki

Mozzarella - historia i ciekawostki

 

Mozzarella - historia i ciekawostki

Mozzarella to pyszny biały ser stosowany powszechnie w różnych daniach również w polskich kuchniach. Jaka historia wiąże się z produkcją mozzarelli? Gdzie oraz przez kogo została wyprodukowana po raz pierwszy? Jaki był pierwotny cel jej produkcji oraz jakie jest jej obecne zastosowanie w kuchni? Przeczytaj artykuł o najbardziej jednym z najbardziej popularnych włoskich serów oraz dowiedz się więcej. 

Historia mozzarelli

Pierwsze wzmianki o serze mozzarella pochodzą z południa Włoch, a konkretnie z regionu w pobliżu Neapolu, w którym to popularna była hodowla bawołów. Pełnego terminu mozzarella użył po raz pierwszy Bartolomeo Scappi w włoskiej książce kucharskiej z 1570 roku. Co ciekawe włoska legenda głosi, że ser ten produkowany był już blisko III wieki wcześniej. 

Skąd się wzięła nazwa mozzarella?

Zgodnie z włoską legendą ser mozzarella zyskał swoją nazwę w XII wieku naszej ery gdy mnisi z San Lorenzo di Capua wyprodukowali ser o nazwie mozza, który zyskał ogromną popularność szczególnie wśród najbiedniejszych mieszkańców Włoch. Mozza po włosku oznacza “odrywać”, co może sugerować, że serem tym dzielono się poprzez rwanie na kawałki. 

Rodzaje mozzarelli

Włoska kuchnia obfituje w różne rodzaje serów. Samej mozzarelli wyróżnić można co najmniej 6 odmian, z czego każda smakuje nieco inaczej. Warto wiedzieć jaki rodzaj mozzarelli otrzymamy wraz z naszym włoskim posiłkiem dlatego zachęcamy do zapoznania się z poniższą listą.

Mozzarella Fior di latte

Wyjątkowa w smaku mozzarella fior di latte produkowana jest z mleka krowiego. Ma biały kolor i przyjemnie kremowy aromat. Idealnie nadaje się jako ser na pizzę dlatego wykorzystywana jest często w najlepszych pizzeriach. Aby w pełni docenić jej aromat warto zjeść neapolitańską pizzę Margheritę. 

Mozzarella di Bufala

Mozzarella di Bufala to wyjątkowa odmiana mozzarelli wytwarzana z bawolego mleka w południowych Włoszech w regionie Kampania. Należy do rodziny serów podpuszczkowych. Cechuje się większą ilością białka oraz tłuszczu w porównaniu z serami wytwarzanymi z mleka krowiego.

Stracciatella

Stracciatella to szarpane kawałeczki mozzarelli zmieszane z kremową śmietanką. Wyjątkowo delikatna. Doskonale nadaje się jako dodatek do chleba lub jako alternatywa dla kremowego sosu w różnych daniach z makaronem.

Burrata

Burrata pochodzi z Apulii, czyli południowego regionu Włoch. To wyjątkowa odmiana mozzarelli, w której delikatna śmietanka wymieszana ze stracciatellą pokryta jest twardszą skorupką wykonaną z sera mozzarella. 

Bocconcini

Ten rodzaj mozzarelli znany jest w Polsce pod postacią mini mozzarelli. To mniejsza wersja oryginalnej mozzarelli serwowana w postaci kuleczek o wielkości nadającej się do bezpośredniego spożycia w całości. 

Nodini

Nodini powstaje w wyniku ręcznego zwinięcia mozzarelli w supeł. Wykorzystywane jest szczególnie jako ozdoba i dodatek do różnych dań podczas szczególnych okazji.

Pizze neapolitańskie z mozzarellą fior di latte

W naszej włoskiej pizzeri znajdziesz neapolitańską pizzę z najwyższej jakości mozzarellą fior di latte (z mleka krowiego). Są to:

  • Margherita - standardowa, klasyczna pizza z sosem z pomidorów San Marzano Dop, mozzarellą fior di latte, oliwą oraz bazylią.
  • Diavola - z dodatkiem Spianata Piccante, czyli włoskim, lekko pikantnym salami.
  • Napoli - z dodatkiem salami Napoli, oliwek oraz oliwy. 
  • Cotto - z włoską gotowaną szynką. 
  • ‘Nduja - z ostrą włoską kiełbasą.
  • Quattro - z czterema rodzajami sera: Mozzarellą fior di latte, Gorgonzolą DOP, Grana Padano DOP oraz Ricottą

oraz wiele innych, które warto sprawdzić osobiście w naszym bogatym menu. 

Zjedz pizzę neapolitańską z mozzarellą 

Jeśli po przeczytaniu tego artykułu nabrałeś ochoty na przepyszną mozzarellę fior di latte w towarzystwie wyśmienitej pizzy prosto z Neapolu zapraszamy do naszej restauracji - 500 Stopni Białystok. Wybierz się na wyjątkową ucztę w gronie bliskich do naszego lokalu mieszczącego się przy ulicy Nowy Świat 3 / 4 w Białymstoku.